Βασικά προϊόντα της φραγκοσυκιάς

Από τα φραγκόσυκα - τον καρπό της φραγκοσυκιάς

Φρούτο

Η κατανάλωση των φραγκόσυκων σαν φρούτο είναι η πιο διαδεδομένη χρήση και η μοναδική γνωστή στους περισσότερους. Είναι ένα νοστιμότατο, δροσιστικό, γεμάτο βιταμίνες και άλλα ωφέλιμα συστατικά φρούτο. Από τα φραγκόσυκα όμως μπορούμε να παράγουμε πολύ περισσότερα πράγματα.

Χυμός

Με τα φραγκόσυκα κάνουμε εκπληκτικούς χυμούς που είναι ότι πρέπει για όσους δεν μπορούν να τα φάνε λόγω κουκουτσιών. Ο χυμός μπορεί να γίνει και παγάκια στην κατάψυξη. Βάζουμε τα φραγκόσυκα σε μπλέντερ και περνάμε τον χυμό από σουρωτήρι για να απομονώσουμε τα κουκούτσια (τα οποία αξιοποιούμε όπως θα δείτε παρακάτω).

Μαρμελάδες - ζελέ - σιρόπια - γλυκά του κουταλιού - αποξηραμένα

Μαρμελάδα φραγκόσυκο

Εκπληκτικές μαρμελάδες! Απίστευτα ωραία γεύση με γιαούρτι και παγωτό. Υπάρχουν άπειρες συνταγές στα Ελληνικά και Αγγκλικά (κάνετε αναζήτηση για prickly pear). Η δική μας δοκιμή έγινε με την συνταγή http://www.sintagespareas.gr/sintages/marmelada-fragkosiko-kalokairi-2012.html από όπου και η φωτογραφία

Λικέρ - κρασί - ρακή

Από τα κουκούτσια

Αλεύρι

Αφού στεγνώσουμε καλά τα κουκούτσια μπορούμε να τα σπάσουμε και να τα αλέσουμε για να τα κάνουμε αλεύρι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ψωμί, μαγείρεμα, ζαχαροπλαστική και όπου αλλού χρησιμοποιοούμε το συνηθισμένο αλεύρι.

Το αλεύρι από τα κουκούτσια του φραγκόσυκου είναι χωρίς γλουτένη και μπορεί να καταναλωθεί από όσους έχουν πρόβλημα μ' αυτήν.  Ερασιτεχνική παραγωγή εδώ: http://classicalgeek.hubpages.com/hub/Prickly-Pear-Flour Βιομηχανική παραγωγή εδώ: http://www.nopaltunisie.com/html_en/prickly-pear-seed-flour.htm

Λάδι

Το λάδι από τα κουκούτσια του φραγκόσυκου είναι εδώδιμο αλλά κυρίως χρησιμοποιείται σαν καλλυντικό λόγω των αντιγηραντικών του ιδιοτήτων. Βιομηχανική παραγωγή με ψυχρή έκθλιψη εδώ:  http://www.nopaltunisie.com/html_en/prickly-pear-seed-oil.htm. Είναι πανάκριβο λόγω της μικρής ποσότητας που μπορεί να παραχθεί και του ακριβού εξοπλισμού που χρειάζεται.

Φαίνεται όμως ότι μπορεί να παραχθεί με χημικά μέσα (εξάνιο). Θα το δοκιμάσουμε και θα σας ενημερώσουμε. 

Από τα άνθη

Τα άνθη αποξηραμμένα γίνονται τσάϊ και πούδρα. Σύμφωνα με το http://www.nopaltunisie.com/html_en/dried-prickly-pear-flower.htm τα άνθη του φραγκόσυκου είναι πολύ πλούσια σε μέταλλα όπως το κάλιο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Οι έρευνες έδειξαν ότι τα λουλούδια του φραγκόσυκου έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: 

  • Διουρητικό
  • Φυσική θεραπεία της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη
  • Vermifuge (?)
  • Στυπτικός
  • Αντιφλεγμονώδη
  • αντι αιμορροϊδικό

Από τις φραγκοφύλλες

Εδώ πια "χάνουμε την μπάλλα": Λαχανικό, ζωοτροφή, φάρμακα, αλεύρι, χυμοί, λιπάσματα, πρόσμικτα κονιαμάτων και ασβεστοχρωμάτων, έπιπλα, βιοαέριο, καθαρισμός νερού, καθαρισμός πετρελαιοκηλίδων ........................................